Goud in de Grote of Sint Bavokerk Haarlem

De 307 frontpijpen van het prachtige Christian Müllerorgel in de Grote Bavo van Haarlem hebben nieuw tinfolie en…nieuw bladgoud!

Het monumentale orgel was flink te grazen genomen door vleermuizen. De dwergvleermuizen hadden het orgel jarenlang met hun uitwerpselen belaagd. Met o.a. als gevolg schade aan het tinfolie en het bladgoud van de frontpijpen van het orgel. Zowel orgel als vleermuizen moesten beschermd worden. Daarom is aan de vleermuizen vriendelijk doch dringend gevraagd aan de andere kant van de kerk te gaan wonen en hebben de orgelpijpen een nieuw jasje gekregen. Er valt over deze restauratie door Flentrop Orgelbouw en ook over de vleermuizen veel meer te vertellen, maar ik beperk me nu tot het werk van Verf & Jo: het vergulden van de labia.

(Foto’s van Verf & Jo en van Chris Hoefsmit)

 

In de werkplaats bij Flentrop Orgelbouw. Het aangetaste tinfolie is door de orgelbouwer al verwijderd, de pijp is schoongemaakt, nu de labia nog…

 

  

Ook hier is de aantasting van het bladgoud te zien. Goed schoonmaken, insmeren met Mixtion, geduldig laten drogen en dan…goud plakken.

Op de steiger in de Bavo aan het werk bij de grote pijpen (te groot om uit het orgel te halen).

Schoonmaken, vanwege het gehavende orgelmetaal eerst een primer aanbrengen , dan mixtion, laten drogen….best lang wachten….

en goud plakken.

Let op mijn buurman. Muziek tijdens het werk!

Velletjes goud op maat knippen.

  

Velletjes bladgoud zijn 8×8 cm. Goed te zien hier hoe groot deze orgelpijpen van de pedaaltoren zijn. Met het goudstoffertje de overlappende randjes wegpoetsen en klaar.

Het glimmend eindresultaat. Alle 307 frontpijpen met nieuw tinfolie en nieuw bladgoud.

Een prachtige klus!